منظور از ارتودنسی ثابت این است که بیمار نمی تواند دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج نماید. در دستگاه ارتودنسی ثابت دو فک اجزا به صورت نگین هایی برروی دندان چسبانده شده و ثابت می گردند. به این نگین ها براکت می گویند. این روش درمانی برخلاف ارتودنسی متحرک، وابسته به همکاری بیمار نمی باشد.
ارتودنسی ثابت جهت ایجاد لبخند زیبا از طریق هماهنگ کردن و ردیف کردن دندان هاو لب ها با یکدیگر انجام می شود. با انجام ارتودنسی، دندان ها عملکرد بهتری داشته، تمیز کردن آنها راحت تر است و فاصله بین دندانها تنظیم میشود. این وضعیت باعث افزایش اعتماد به نفس فرد وافزایش عملکرد و کیفیت زندگی در فرد میشود. لازم به ذکر است که با توجه به شرایط خاص فکی و دندانی انواع مختلف ارتودنسی های ثابت موجود می باشد که متخصص ارتودنسی بسته به نوع و شدت ناهنجاری از تکنیک ها وابزار مختلف استفاده میکند.
طول درمان ارتودنسی ثابت دو فک به طور متوسط 2 سال می باشد ولی براساس نوع ناهنجاری بیمار و شدت مشکل می تواند بیشتر هم بشود حتی تا سه سال طول بکشد . بیمار در هنگام دوره درمانی ثابت نباید غذاهایی با قوام سفت مثل ته دیگ، بلال، میوه های هسته دار، زیتون و غیره را استفاده نماید. در غیر این صورت براکت از دندان جدا می شود که می بایست براکت جدیدی برای بیمار چسبانده شود که این امر می تواند باعث طولانی شدن زمان درمان و آسیب به دندان گردد. در این دوره بیمار از نظر بهداشت، به مراقبت های خاصی نیاز دارد تا از ایجاد تغییر رنگ و پوسیدگی در دندانها جلوگیری به عمل آید.
ابتدا در جلسه اول رادیوگرافی ، عکس برداری و قالب گیری گچی برای ساخت مدل انجام می شود . پزشک متخصص بر اساس تحلیل های خود روش و طرح درمان مناسب را پیشنهاد می دهد . اگر دندان ها بسیار به هم فشرده باشند و فک فضای لازم رابرای تمامی دندان ها نداشته باشد به ناچار تعدادی از دندان های دائمی بیمار کشیده خواهند شد .
ارتودنسی می تواند تنها ماه یک میلی متر دندان را حرکت دهد و در بعضی مواقع ممکن است حتی خود بیمار هم متوجه نشود . در طول ارتودنسی ممکن است برخی از دندان های بیمار کشیده شود . بیمار پس از انجام اقدامات اولیه ارتودنسی باید هر یک ماه یک بار جهت ویزیت درمان شود . فعال کردن سیم های ارتودنسی و کش ها در ابتدای کار درد دارد اما به مرور زمان و پس از گذشت یک هفته درد آن کاهش خواهد یافت . قبل از جایگذاری بریس به مدت یک هفته بین دندان های آسیاب بریس قرار داده می شود تا فضای لازم برای باندهای دندان های آسیاب ایجاد شود . سپس پزشک متخصص باندها را با سیمان ثابت و براکت به جلوی دندان ها می چسباند . در مرحله بعد دندان پزشک با تغییر دادن سیم ها ، اضافه کردن فنر ، کش یا دیگر وسایل جانبی ارتودنسی بریس ها را تنظیم می کند . عموما برای درست روی هم قرار گرفتن دندان های بالا و پایین از کش استفاده می شود .
در حالت کلی می توان گفت ارتودنسی ثابت عوارض چندانی ندارد اما تمیز نکردن برسی های ثابت می تواندمنجر به پوسیدگی و به جا ماندن لکه های سفید بر روی دندان شود . طی حرکت دندان، بعضی از استخوان هایی که در مسیر حرکت دندان قرار دارند منحل می شوند در حالی که استخوان جدید در زیر آن دیگری قرار دارد. از دست دادن همیشگی طول ریشه ی دندان ممکن است در طول این انحلال استخوان اتفاق بیافتد که منجر به لق شدن دندان می شود. با این حال این اتفاق مشکل جدی ایجاد نمی کند.
درادامه به بررسی اجزای مهمی که در ارتودنسی ثابت به کار گرفته می شود می پردازیم :
بندها اتصالات مختلف به دندان ها را ثابت نگه می دارند . بندها در سایز های گوناگونی وجود دارند ومی توان آن ها را به دندان های مختلف متصل کرد . این اجزا از استیل ضد رنگ ساخته می شوند . سطح داخلی بند ها نسبت به سطح خارجی خشن تر و کدر است و به نگهداری چسب (سمان کمک می کند ) . سطح خارجی از موادی صاف و براق تشکیل می شود .
هنگام عبور بند از میان دندان های به هم چسبیده ممکن است مشکلاتی نظیر کج شدن بند رخ دهد . با استفاده از بند می توان دندان را از دندان های کناری جدا کرد و سپس بند ها را بر روی دندان نصب کرد . بند را باید چند روز قبل از قرار دادن بند به سطح کناری دندان مولر (آسیا) قرار دارد .
از اجزای مهم دیگر ارتودنسی می توان به براکت ها اشاره کرد . کاربرد براکت ها انتقال فشار سیم یا الاستیک به دندان است . هر براکت دارای تعدادی شکاف است که سیم قوسی وارد آن می شود .
کش ها در قطر و رنگ های مختلفی وجود دارند و شبیه به نوار لاستیکی هستند . این ابزار از لاتکس ارتجاعی ساخته می شود و میزان فشاری که وارد می کنند بستگی به قطر آن ها دارد . فشار معمولی معادل ۱۵۰ تا ۳۰۰ gm است. بیشترین فشار ارتودنسی میان ۳۵۰ تا ۹۰۰ gm است. از کاربرد های کش می توان به موارد زیر اشاره کرد :
علاوه بر موارد بالا از اجزای دیگر ارتودنسی می توان به فنر اشاره کرد . از کاربرد های دیگر فنر می توان به تولید فشار و جابه جایی دندان ، باز کردن یا بستن فضای میان دندان اشاره کرد .
اگر قصد ارتودنسی ثابت دارید باید حتما به نکات زیر توجه کنید :
قیمت ارتودنسی یکی از دغدغه های اصلی است که اکثر افراد برای مراجعه به دندان پزشک دارند . لازم به ذکر است قیمت ارتودنسی ثابت نسبت به روش های ارتودنسی دیگر از جمله ارتودنسی متحرک و نامرئی کمتر است . دکتر ناصری یکی از متخصصین ارتودنسی ثابت دو فک در اصفهان می باشد . اگر از ناهنجاری دندان های خود رنج می برید حتما به مطب این دکتر مراجعه کنید .
درباره این سایت